Braketlerle Yaşam

Braketlerle Yemek

Braketlerle neler yiyebilirsiniz? Dilerseniz neleri yiyemeyeceğinizden biraz bahsedelim! İlk gün mümkün olduğunca yumuşak gıdaları tercih ediniz (örneğin çorba ve ekmekiçi). Ortodontik apareyiniz ağızda olduğu müddetçe yiyeceklerinize dikkat etmelisiniz.

Uzak durulacaklar:

  • Popkorn, buz.
  • Yapışkan gıdalar: karameller, lokumlar, şekerlemeler.
  • Sert gıdalar: kuruyemişler, sert şekerler, pişmemiş sebzeler, cipsler.
  • Kalın pizza kenarı gibi sert unlu mamüller.
  • Ön dişlerle ısırılarak yenilen yiyecekler: mısır, elma, pirzola.
  • Kalem ısırmak ve tırnak yemek.
  • Sodalı ve kolalı içecekler gibi mine renklenmesi ve çürüklere neden olan asit içeren içecekler.

Bu tip yiyeceklerin yenilmesi, braketleri yerinden çıkartacak ve telleri eğecektir. Düşen her braketin tedavi sürenizi en az iki ay uzatacağını unutmayınız.

Yenilebilecekler:

  • Elma, havuç, erik, çağla gibi gıdaları bıçakla küçük parçalara kesip yiyebilirsiniz.
  • Tükürük akımını arttırıp dişlerin temiz tutulmasına yardımcı olan yumuşak draje sakızların çiğnenmesini aşırıya kaçılmaması şartıyla tavsiye ediyoruz.
  • Oda ısısında yumuşatılmış çikolata, gofret türü gıdalar.
  • Dondurma.

Bu saydıklarımız braketlere zarar vermemeniz için dikkat etmeniz gereken gıda çeşitleridir. Sert bir yiyeceğin bu listede olmaması bunun yenilebileceği anlamına gelmez. Hangi yiyeceği yiyip hangisini yiyemeyeceğiniz konusunda sağduyunuzu kullanınız. Bir braket veya bant düşerse, normal randevunuzda bunun tamiri mümkün olamayabileceğinden, lütfen bizi bu durumdan önceden haberdar ediniz.

Apareylerin Bakımı

Tedavi planının başarıyla gerçekleşmesi için hasta, doktoru ile işbirliği yapmalıdır. Dişler ve çeneler ancak doktorunuzun önerilerine uymanız halinde düzelebilirler. Apareylerin zarar görmesi tedavi sürenizi uzatacaktır.

Diş Fırçalama

Braketler varken dişlerin fırçalanması ve dişipi kullanılması herzamankinden daha da önemlidir.Bu konuda detaylı bilgi almak için Ağız Sağlığı bölümüne bakınız. Dişlerini yeterince temiz tutamayan hastalar, dişeti problemleri ile karşılaşabilirler. Braketler etrafında plak birikimi, diş minesinin zayıflamasına neden olarak estetik olmayan beyaz nokta lezyonlarının oluşmasına yol açabilir. Dişeti hastalığı olan erişkinler, tedavi sırasında dişhekimi tarafından daha sık görülmelidirler. Bu tip hastaların, tedaviye başlamadan önce diş yüzeyi temizliği yaptırmaları gerekebilir.

Genel Rahatsızlık

Braketleriniz takıldığında ağzınızda genel bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Dişleriniz de çiğneme kuvvetlerine karşı üç ila beş gün süreyle duyarlı hale gelebilir. Bu durum şekersiz sakız çiğnemekle ve soğuk suyla ağız çalkalamakla ortadan kaldırılabilir. Eğer hassasiyet ciddi boyutta ise ortodontistinizle temas kurunuz. Dudaklar yanaklar ve dil de yeni braket yüzeylerine alışana kadar bir-iki hafta rahatsız olabilirler. Bunu azaltmak için braketlerin üzerine silikon veya mum koyabilirsiniz.

Spor

Spor yapıyorsanız, bazı özel önlemler için bize danışmanız gereklidir. Temas sporları için bir ağız koruyucu kullanılması önerilir. İstek halinde, bunu size sağlayabiliriz. Yüzü kapsayan bir kaza halinde, derhal ağzınızı ve apareylerinizi kontrol ediniz.

Dişlerde Hareketlilik

Bu durum, tedavi sırasında beklenen bir olaydır. Üzülmeyiniz! Kesinlikle normal bir durumdur. Dişlerin yer değiştirebilmesi için bu hareketlilik gereklidir. Dişler, yeni konumlarında tekrar stabil hale geleceklerdir.